De huid

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De opperhuid is een zure beschermlaag, die beschermt tegen invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld zonnestraling). De huid is een afspiegeling van je gezondheid, wordt vaak gezegd. Gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging spelen daarbij een belangrijke rol. Het volgende is in ieder geval belangrijk:

  • drink voldoende
  • eet voldoende vezels
  • zorg voor een goede bloedcirculatie, door beweging en/of massage
  • eet zo min mogelijk suiker en snelle koolhydraten
  • schrap niet alle (gezonde) vetten uit je voeding

Dagelijkse verzorging

De basis van een goede huidverzorging ligt in het goed reinigen van de huid. Vreemd genoeg kan zeep daarbij een behoorlijke boosdoener zijn. Dit heeft alles te maken met de zuurgraad van de huid. Deze zuurgraad beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Gewone zeep is niet zuur, maar juist het tegenovergestelde: alkalisch. Daardoor kan zeep de beschermlaag van de huid aantasten.

Hierdoor kunnen huidproblemen ontstaan zoals acne, een geïrriteerde huid, een vette huid, jeuk en eczeem. Voor de dagelijkse wasbeurt kunt u daarom het beste een neutrale zeep gebruiken. Dat wil zeggen: een zeep die dezelfde zuurgraad heeft als de huid. De zuurgraad wordt aangeduid door de letters pH gevolgd door een getal. De huid heeft een pH-waarde van 5,5. Als u kiest voor een zeep met dezelfde pH-waarde, blijft het beschermende zuurlaagje van de huid intact.

Dagcrèmes beschermen de huid tegen allerlei invloeden van buitenaf. Nachtcrèmes bevatten stoffen die de huid stimuleren en herstellen. Als u een vette huid heeft, kunt u beter geen nachtcrème gebruiken omdat de huid hierdoor nog vetter wordt. Ook met zeep en ontvettende producten moet u bij een vette huid terughoudend zijn, omdat hierdoor de aanmaak van talg juist gestimuleerd wordt.

VERZORGINGSTIPS

Droge huid

Een droge of geïrriteerde huid kan worden veroorzaakt door vele factoren. Wie leeft of werkt in een centraal verwarmde omgeving kan hiervan veel last hebben. Ook weersinvloeden (wind, zon), luchtverontreiniging, chloor in zwembadwater, droge lucht, het voedingspatroon, stofwisselingsproblemen en zelfs stress kunnen huidirritaties veroorzaken.

Eerste rimpeltjes

Huidveroudering kan niet worden gestopt, maar kan met een goede verzorging hooguit worden vertraagd. Daarbij is het vooral van belang om schadelijke invloeden, zoals roken en overmatig zonlicht te vermijden.

Zie je de eerste verouderingsverschijnselen opdoemen, dan kun je ook al is het aan de late kant, met een goede verzorging nog redden wat er te redden is. Het beste is om al met de verzorging te beginnen als je huid nog jong en fris is. Ook hier geldt: voorkomen is makkelijker dan genezen.

Routine ’s ochtends

Na het reinigen van de huid is het aan te bevelen een goede dagcrème die past bij je huidtype, te gebruiken met UV bescherming zodat je je huid beschermt tegen weersinvloeden als uitdroging door verwarming en airco en straling
van b.v. de computer.

Routine ’s avonds

’s Avonds reinig je je huid weer en gebruik je een nachtcrème die bij je huidtype past.
Er zijn speciale verzorgingsproducten voor de verzorging rond de ogen. Heb aanleg voor rimpeltjes rond je mond zou je de producten voor je ogen ook rond je mond kunnen gebruiken.